Assalam U olls,
Hari ni cik L nk cite pasal kuih2 feveret time bulan pose ni..
Sila angkat tangan sape yang tak tau nk bezakan kuih tako dan kuih tepung pelita? Baru-baru ni akak ipar cik L ade beli kueh tako..bile cik L tengok kelongsong ( bekas) , cik L dapat agak ia nya kuih tako..pastu akak ipar cik L pelik, bukan tepung pelita ke?
Ahha~memang ade jek kot yang terkeliru 2 kuih ni..sebab cara pembungkusan dan warna dia lebih kurang aje..Meh tengok perbezaan nya..
| Gambar Google :Kuih Tepung Pelita |
![]() |
| Kuih Tako di beli oleh akak ipar cik L |
Hah see...sekali imbas cam sama kan..Jom tengok kelongsong dia pulak
| Sumber Gambar Google : Kelongsong Tepung Pelita |
![]() |
| Kelongsong Kuih Tako |
![]() |
| Kelonsong kuih Tako bahagian bawah.. |
Kelongsong (bekas acuan) kuih tepong pelita dan tako ni ade beza nya..Nak diikut cara orang dolu2 Tepong pelita bekas dia di buat dari daun pisang, dan saiz nya lebih kecik ( mengikut saiz kotak mancis).. Kuih Tako pulak, bekas nya di buat dari daun pandan dan lebih kepada saiz segiempat sama..Tapi yang ada jual-jual di bazar, sama jek sume..saiz dengan daun pon sama jenis..Tutorial kelongsong di sini dan sini..
Isi Tepung nya pon ade beza...
| Isi Tepung Pelita |
| Isi Kuih Tako |
Isi kuih Tako ada buah sengkuang...Lau korang makan ade buah sengkuang di potong dadu kecil-kecil, nah tu dia kuih tako..tapi lau korang makan ia nya manis dan tepung semata-mata itu tepong pelita..ade juga orang buat kiuh tako letak jagung bukan sengkuang..citarasa masing-masing yer..
Bahan-bahan nak buat pon berbeza juga..dari segi jenis tepung yang digunakan..Meh tengok resepi dia pulak..
Resepi Tepung Pelita
( Bahagian Atas - Warna Putih)
160 gram Tepung Beras ( anggaran 1 cawan)
1200 gram Santan Pekat (anggran dari 1biji kelapa)
Sedikit garam
Cara Membuat Bahagian Atas
- Satukan tepung beras, santan dan garamdan dikacau di atas api sehingga pekat dan sebati
Bahagian B (Bahagian B -Warna Hijau)
160 gram Tepung Gandum (anggaran 1 cawan)
1200 gram Air
100 gram Air Daun Pandan yang dikisar
Sedikit Garam
1 sudu besar Air kapur
220 gram gula pasir
Cara Membuat Bahan Bawah
- Satukan semua Bahan Bawah kecuali gula pasir dan kacau di atas api sampai sebati sampai sedikit pekat
- Gula pasir tak payah masuk dalam adunan..kita letak gula atas kelongsong macam gambar bawah ni
- Kemudian baru masukkan bahan warna hijau diatas gula
- Kukuskan dalam 10-15 minit
![]() |
| Gula didalam kelongsong dari Hazelni |
Bila dah masak bahagian bawah, korag lehla letakkan bahagian atas warna putih tu dan kukus lagi 20 minit...dah siap boleh sejukkan dan hidangkan
*sumber resepi : Buku resepi Emak cik L..hehe
Resepi Green Tako
Bahagian A ( Bahagian Atas - Warna Putih)
1 cawan Tepung Jagung
11 cawan santan (dari sebiji kelapa)
Sedikit Garam
Cara Membuat Bahagian Atas
- Masakkan semua adunan sampai pekat
Bahagian B (Bahagian B -Warna Hijau)
1 cawan Tepung Jagung
2 cawan gula pasir
6 biji sengkuang CIna (dipotong dadu)
8 cawan air
Sedikit garam
Pewarna Hijau
![]() |
| Gambar Google :Sengkuang Cina |
Cara Membuat Bahan Bawah
- Masakkan semua bahan sampai pekat dan sebati kecuali sengkuang
- Masukkan sengkuang dan kacau sebentar
Dah siap semua bahan masukkan bahan B dulu dalam kelongsong,biarkan bahagian bawah keras dan sejuk sedikit barula korang tuangkan bahan A keatas bahan B..
*sumber resepi : Resepi Cikgu ERT masa cik L tingkatan 3..huhu
Kesimpulan yang cik L boleh buat untuk ke dua kuih ni ialah tepung pelita menggunakan tepung beras, dan perlu dikukus untuk bahan A dan bahan B..
Kuih Tako menggunakan tepung jagung dan hanya perlu kacau diatas api hingga pekat dan kemudian sejukkan dah boleh makan
Apa yang penting 2-2 pon sedap...huhu
Semoga dengan enrty kali ni korang kat luar sana jangan ade terkeliru..Siapa-siapa yang rajin nak cuba 2 resepi kat atas untuk juadah berbuka puase silakan..
Lagi Jumpa~Daa






sdg cari resepi kuih tako ni... nk mnejualbln pose...
ReplyDeletesedapnya..nk cubalah,terima kasih untuk resepi ini. jemput singgah blog saya : http://dirawanhartawan.blogspot.my/
ReplyDelete